Umjetnost i stanovanje u Željezari

U srijedu 5. rujna 2018. na platou ispred ulaza u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Vlado Gotovac Sisak – Ogranak Caprag održat će se javno predavanje i projekcija dokumentarnog filma “Umjetnost i stanovanje u Željezari”. Predavanje pod nazivom “Park skulptura Željezare Sisak: istraživanje i očuvanje” održat će dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, nakon čega slijedi projekcija filma “Uz tvornicu je niknuo grad” koji će po završetku prokomentirati dr. sc. Vlatko Čakširan.
Početak je u 18:30 sati! Vidimo se!

PROGRAM:
18:30 – 18:40 / Pozdravna riječ organizatora

18:40 – 19:10 / “Park skulptura Željezare Sisak: istraživanje i očuvanje” (predavanje), dr. sc. Sagita Mirjam Sunara

19:10 – 19:30 / “Uz tvornicu je niknuo grad” (projekcija dokumentarnog filma iz 1965. god.)

Park skulptura Željezare Sisak je zbirka skulptura na otvorenom nastalih u okviru likovne kolonije koju je Željezara organizirala od 1971. do 1990. godine. Od 2012. godine skulpture imaju status zaštićenog kulturnog dobra. Dr. sc. Sagita Mirjam Sunara s Umjetničke akademije u Splitu u svom će predavanju govoriti o aktivnostima koje sa studentima provodi u okviru godišnjih konzervatorsko-restauratorskih radionica u Parku, od intervjuiranja umjetnika koji su sudjelovali u Koloniji do analize materijala od kojih su skulpture izrađene.

Nakon predavanja slijedi projekcija kratkog dokumentarnog filma “Uz tvornicu je niknuo grad” o izgradnji radničkoga naselja uz sisačku željezaru. Kratki komentar na film dat će mr. sc. Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskoga muzeja Sisak.