O središnjoj knjižnici za Bošnjake

O KNJIŽNICI
Prema UNESCO-vom Manifestu za narodne knjižnice ističe se da se „Službe narodne knjižnice zasnivaju na jednakosti pristupa svima, bez obzira na dob, rasu, spol, vjeru, nacionalnost, jezik ili društveni položaj. Posebne se službe i građa moraju osigurati za one korisnike koji se iz bilo kojeg razloga ne mogu služiti redovitim uslugama i građom, na primjer za pripadnike jezičnih manjina, osobe s tjelesnim oštećenjima, bolesnike u bolnicama ili zatvorenike.“ Potaknuti time, u prosincu 2012. godine, osnovana je Središnja knjižnica za Bošnjake u Republici Hrvatskoj, smještena u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak. Središnja knjižnica za Bošnjake smještena je u Ogranku Caprag pri Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak, u dijelu grada gdje se i nalazi najveća populacija bošnjačkog stanovništva.
Središnja knjižnica za Bošnjake surađuje s Ministarstvom kulture, Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske i Vijećem Bošnjaka grada Siska te na taj način osigurava sredstva za nabavu knjiga na jezicima manjina, njihovo korištenje, izložbe i razne manifestacije. Knjižnica promovira bošnjačku književnost i kulturu, na način da organizira književne večeri, gostovanja istaknutih Bošnjaka te razne izložbe.

KNJIŽNIČNI FOND
Osim beletristike, knjižnica sadrži i naslove iz znanstvene te znanstveno-popularne literature, kao i referentnu zbirku. Svu je građu moguće pretraživati kroz skupni katalog Crolist.
Knjižnica posjeduje i vrijednu građu bošnjačkih časopisa: Journala, Behara, Bošnjačke pismohrane i Jasmina. Zahvaljujući suradnji s Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ novi broj časopisa Journal dostupan je svim korisnicima svakoga mjeseca.

CILJ I MISIJA
Promicanje bošnjačke kulturne baštine i raznolikosti te širenje knjižničnog fonda. Potaknuti sve većem broju zainteresiranih korisnika za knjižnicu, delegacija Grada Siska 12. i 13. ožujka 2014. godine posjetila je kulturne bošnjačke ustanove u Sarajevu zbog uspostavljanja kulturne suradnje sa Središnjom bošnjačkom knjižnicom iz Siska zbog pripreme Donatorske konferencije knjiga koja se održala dana 29. ožujka 2014. godine pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske pod nazivom „Gdje je knjiga, tu je moj dom…“ u organizaciji Grada Siska i Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak – Središnje knjižnice nacionalne manjine Bošnjaka Hrvatske.
Susret je započeo dočekom uzvanika i donatora iz susjedne Bosne i Hercegovine u Ogranku Caprag Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak gdje se nalazila prigodna izložba, a potom su se svi uzvanici uputili u Društveni dom INA Rafinerije Sisak gdje se odvijao prigodni kulturno-umjetnički program.
Brojni posjetitelji mogli su uživati u nastupu pjesnika i glumca Enesa Kiševića, dramaturga i pisca Rusmira Agačevića sa dječjim „Zvrk teatrom“, dok su u glazbeni dijelu sudjelovali Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „Nur“ iz Siska, ženski pjevački zbor „Bulbuli“ iz Zagreba, ansambl „Bosana“ i Pavao Anić.
Ova predivna večer bila je prigoda za zahvalu donatorima koji su svojim vrijednim donacijama upotpunili fond Središnje bošnjačke knjižnice i svojim prisutstvom uveličali ovaj veliki događaj: Gradu Sarajevu, Kantonalnoj i univerzitetskoj biblioteci u Bihaću, Naučno-istraživačkom institutu „Ibn Sina“ iz Sarajeva, Bošnjačkom institutu Fondaciji Adila Zulfikarpašića iz Sarajeva, Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Gazi Husrev begovoj biblioteci iz Sarajeva, Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“, Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca, Izdavačkoj kući „Rabic“, Općoj biblioteci Tešanj, Gradskoj biblioteci Kakanj, Medžlisu Islamske zajednice Sisak te svim ljudima dobre volje koji su sudjelovali u ovom projektu.