Promocija knjige: Vis – Posljednja nada – Danijela Frke

Knjiga detaljno opisuje kratku i burnu ratnu povijest otoka Visa, koji je tokom drugog svjetskog rata  zbog svog geostrateškog položaja bio važno uporište pomorsko-zračnih snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije te angloameričkih snaga zaduženih za južno i jugoistočno bojište u Europi. 

Viški aerodrom, kojeg su početkom veljače 1944. počeli graditi saveznici, osim što je bio važna baza za napadačke lovačko-bombarderske misije, imao je ključnu ulogu u spašavanju više od 4000 američkih zrakoplovaca, koji zbog oštećenja koje su pretrpjeli njihovi avioni u zračnim borbama iznad ciljeva u Austriji i južnoj Njemačkoj, nisu mogli doći do svojih matičnih baza u južnoj Italiji.

Sa prisilnim sljetanjem na pistu ili iskakanjem sa padobranom, spašavali su se sigurne smrti u dubinama Jadrana, koje su postale posljednje odredište mnogih aviona.

Poseban dio knjge obrađuje istraživanje olupina upravo tih potonulih aviona u kojima je autor osobno učestvovao.

Danijel Frka se rodio 6. kolovoza 1955. u Rijeci. Diplomirani je inženjer prometa.  Autonomnim ronjenjem bavi se od 1975. a od 1978. i podvodnom fotografijom.  Bavi se istraživanjem  pomorstva i zrakoplovne povijesti. Aktivan je učesnik mnogih podvodnih istraživačkih ekspedicija te autor i scenarista mnogih radio i TV dokumentarnih emisija i serija.

Osim toga, on je izuzetan pisac i ilustrator.

Suradnik je mnogih svjetskih izdavačkih kuća i časopisa.

Vis- Posljednja nada je šesta i svakako najznačajnija knjiga Danijela Frke

U sklopu promocije knjige biti će otvorena izložba ilustracija koje su za knjigu zajednički napravili autor i njegov prijatelj i suradnik Predrag Dobrijević.