Projekt Crvenkapica

Umjetnica i fotografkinja Andrea Šipuš te književnica i profesorica Blaženka Slovenec dat će svoj doprinos gostovanju Crvenkapice u Sisku, interdisciplinarnoga višegodišnjeg projekta kreativne i kulturne industrije s nakanom očuvanja, prezentacije i brendiranja segmenta nacionalne kulturne baštine – senjske kape Crvenkape.

Promišljanjem svojeg odnosa prema baštini, Andrea Šipuš je kroz sedam dana stvarala svoj pačvork, najprije kao interpretaciju djela tradicijske nošnje svojega kraja „torbak“, a potom i kao fotografsku priču.

Profesorica Blaženka Slovenec osmislila je sudjelovanje Gimnazije Sisak,a i sama je sudjelovala pačvorkom s citatima iz svoje knjige Poslovice babe Marte. Ovih dana učenici trećih razreda razmišljaju o porukama koje će ispisati na velikome crvenom platnu, donaciji Pfaff Hrvatska, a koji će se nakon intervencije – ispisivanja poruka na njemu, sastaviti s dosadašnjim pristiglim i ukupljenim pačvorcima od početka šivanja najveće uskočke kape Crvenkape, na perfomativnoj radionici ispred Ogranka Caprag Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac.

U projektu su izradom svojih pačvoraka sudjelovali Rehabilitacijski centar Komarevo pod mentorstvom likovne umjetnice Marijne Petrović Mikulić te pojedinci Ljiljana Zorčić, Sandra Novak i Luka Lovreković.

Crvenkapica u Sisku gostuje 28. rujna, a dio će se programa odvijati u jutarnjim satima u Lonjskom polju gdje će gimnazijalci sa svojim mentorom prof. povijesti Tomislavom Dovranićem, fotografkinjom i stvarateljicom priča Andreom Šipuš te umjetnicom Marijom Zudenigo sudjelovati u performasu „povijest mit zemlja tradicija fotografija“.