Predstavljanje knjige Petre Sigur „Panova katedrala“

Petra Sigur rođena je, odrasla i živi u Sisku. Diplomirala je komparativnu književnost, filozofiju i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od završetka studija zaposlena je  u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak gdje obavlja posao katalogizatora knjižne i periodičke građe te voditelja odjela književne kritike i eseja. Godine 2016. pokreće čitateljski klub ČIPS koji jednom mjesečno organizira književne večeri na temu odabranih književnih djela. Objavljuje književnu kritiku, priče i poeziju u časopisima, a 2018. godine izašla joj je zbirka priča „Pozadinsko zračenje“.

U svojoj zbirci „Panova katedrala“ opisuje ambijente Gorskog kotara, Dinare, Velebita… Odlazak u planine je odmak od vremena svijeta, pobjeda svetosti, one iskonske, oslobođenje od uloga koje nam društvo nameće, dolazak do najdubljeg sloja jastva, ali isto tako i otkrivanje zajednice, na poseban način. U svojoj drugoj knjizi priča, pomno pripremanoj, dala je drugačiji pogled na svijet prirode, kroz povezivanje unutrašnjeg i vanjskog, duha i tijela, pripovjedački vješto i stilistički izbrušeno.

Kroz pet dugih priča primjećujemo odrastanje jedinke i njeno srastanje s kolektivnim, uz nježnost i toplinu ispresijecanu punokrvnim sarkazmom svojstvenim autoričinim prethodnim djelima, kao i izrazito bitne autobiografske elemente pomiješane unutarnjim previranjima za koje nam u konačnici preostaje izmaštati jesu li stvarni dio autoričina života ili pak projekcija nastalih za vrijeme prenošenja misli na papir.

U predstavljanju zbirke sudjeluju Darija Žilić i Tanja Vadla, uz prigodni program učenika Glazbene škole Frana Lhotke Sisak.