Predavanje i radionica: “Kako sačuvati sjeme”

VrtnaSpirala je projekt koji obuhvaća predavanja i radionice u kojima će vrtlarice i vrtlari unutar zajednice razmjenjivati i dijeliti svoja iskustva i povrtna znanja. To su ljudi koji žive oko nas i imaju puno mudrosti i znanja, no obično nisu u mogućnosti biti predavačice ili predavači jer smatraju da njihovo znanje nije dovoljno bitno. A bitno je, i to jako. Jesen i zimu iskoristit ćemo i za vlastite nacrte koje ćemo raditi u grupi, tako da u slijedeću vrtlarsku sezonu ulazimo na proljeće sa posve jasnom vizijom što nam treba i kako će nam vrtovi izgledati.

Dok se naše vrtlarice i vrtlari privikavaju na ideju da će javno govoriti, prvu radionicu “Kako sačuvati sjeme” voditi će Petra Pavleka, voditeljica programa hrane i “Društvene banke sjemena ZMAG”. Divnu suradnju sa Petrom ostvarili smo ovo proljeće kada nas je posjetila i dala nam podršku sa sjemenčicama iz ZMAG-ove Društvene banke u prvoj razmjeni sjemena koju smo organizirali nakon pandemije. Obzirom na veliko iskustvo i aktivizam ZMAG-a smatramo da će biti odlično započeti VrtneSpirale baš sa njom.

Inače, Petra je krajobrazna arhitektica koja je kao studentica proputovala Europu uz Erasmus i Grundtvig projekte u potrazi za zelenim znanjima i dobrim održivim praksama. Zanat je ispekla surađujući s nekoliko arhitektonskih biroa, te se zadnjih godina intenzivno interesira za proizvodnju vlastite hrane i uzgojni potencijal na javnim površinama. Sudjelovala je u različitim zelenim građanskim akcijama, te educirala zainteresiranu javnost o okolišnim temama. Trenutno radi u ZMAG-u kao voditeljica Društvene banke sjemena i voditeljica programa hrane, a aktivno je uključena u građansku Inicijativu za javni voćnjak na Jarunu.  Namjeravate li aktivno sudjelovati u VrtnimSpiralama i osvijestiti što sami želite ostvariti u svojim vrtovima, dobro ste nam došli.