Predavanje Dušanke Kosanović: “Vrijeme za eksperimentiranje”

U sklopu Tjedna psihologije u organizaciji Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije održat će se predavanje psihologinje Dušanke Kosanović VRIJEME ZA EKSPERIMENTIRANJE kojim želimo osnažiti roditelje i stručnjake u razumijevanju kako graditi odnose s tinejdžerima onda kada za njih počinje (i traje) vrijeme eksperimentiranja!

Zašto je ključno graditi i osnaživati odnos s tinejdžerima? Na osnovu iskustva i istraživanja znamo da izgradnja kvalitetnog odnosa između roditelja i tinejdžera predstavlja zaštitni čimbenik u izgradnji i očuvanju mentalnog zdravlja mladih. Takav odnos može doprinijeti smanjenju rizičnih adolescentskih ponašanja i povećati njihovu osobnu odgovornost za vlastite izbore. Adolescencija je vrijeme kada mnogi mladi uistinu eksperimentiraju u mnogim područjima svog života. Znate li, na primjer, da je jedno od najčešćih rizičnih ponašanja mladih upravo konzumacija alkohola mada je točenje i prodaja alkohola mlađima od 18. godina kod nas zakonom zabranjena? Toliko o društvenoj odgovornosti odraslih koji su modeli učenja za te mlade ljude.

U koje eksperimente će se tinejdžeri upustiti? Hoće li se znati zaustaviti i donijeti ispravne odluke? Hoće li podijeliti s roditeljima svoja iskustva, pitati ih za mišljenje, tražiti pomoć? Zašto neki tinejdžeri to čine, a drugi ne?

O svojim iskustvima ili razmišljanjima mnogi tinejdžeri pričaju samo sa svojim vršnjacima, a neki od njih mnoga bolna iskustva proživljavaju u potpunosti sami – bez da itko uopće zna s čime se nose, što ih muči i što im se događa. Često niti ne znaju kome se obratiti kada se, u krajnjoj liniji, život zakomplicira.

Što kao roditelji i kao stručnjaci možemo napraviti? Želimo vam pružiti podršku u tome kako s tinejdžerima graditi odnos koji će biti osnažujući i povezujući – nasuprot prekidu iskrenog kontakta koji se često desi u obiteljima s tinejdžerima. Želimo ukazati na to što možemo napraviti u obiteljima, školama i društvu općenito da smanjimo rizična ponašanja mladih i osnažimo njihovu samosvijest. Na predavanju “Vrijeme za eksperimentiranje” govorimo o važnim promjenama koje se dešavaju u odnosima kada djeca postaju tinejdžeri. Razgovarati ćemo o tome kako graditi novu vrstu odnosa s tinejdžerima (odnosa koji je značajno drugačiji od odnosa s mlađom djecom) te koji su bitni elementi tog odnosa.

Predavanje je namijenjeno roditeljima tinejdžera, ali i roditeljima mlađe djece koji mogu dobiti uvid u to kako će se odnos s djecom mijenjati na prijelazu u tinejdžersku dob, te pedagoškim djelatnicima. Govorit ćemo i o tome što je to ključno u roditeljskom i pedagoškom okruženju što djeluje na mlade da se povjere, traže savjet i pomoć te grade za njih smislene i dobre odnose s odraslima.

Roditelji, djelatnici škola i drugih institucija – dođite na predavanje na kojem ćemo razgovarati o nama odraslima i o našoj djeci!