Siniša Matasović vam predstavlja: Žarka Jovanovskog

Na prvoj tribini u 2020. godini nastupit će zagrebački pjesnik i književnik Žarko Jovanovski. Razgovarat će se o raznim temama, a naglasak večeri bit će na predstavljanju njegove najnovije poetske knjige Mislim da se ovdje više ništa ne da učiniti, objavljene 2019. godine u Edicijama Božičević. Uz Matasovića i Jovanovskog, o knjizi će govoriti i urednik knjige Josip Ivanović.

O Žarku Jovanovskom:

Žarko Jovanovski (Zagreb, 1966.), diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1995./96. boravio u Njemačkoj kao gost-student njemačke zaklade za razmjenu studenata DAAD na Kunstakademie u Düsseldorfu u klasi profesora Tony Cragga. Izlagao je na grupnim i samostalnim izložbama. Godine 1994. dobitnik je nagrade na natječaju za spomenik košarkašu Draženu Petroviću.

Objavio je deset knjiga poezije te zbirku kratkih pripovijesti Priče o Lenjinu i Staljinu koja je 2019. prevedena na ukrajinski jezik. Zastupljen je u antologiji suvremene hrvatske ironične poezije Hrvatski pjesnički huligani, objavljene 2018. godine u Ukrajini od tamošnjega nakladnika Ljuta sprava i nominirane iste godine u finalni izbor za najbolju poetsku knjigu u Ukrajini. Objavljivao je literarne radove u više zbornika i časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor strip albuma Mrakci.

Prema njegovu životu HRT je snimio dokumentarac Neuspješan skroz. Frontmen je brojnih bivših punk-rock bendova: Electric Žare, Abnormalan, kao i šansonjerskog dueta DuoList sa Sašom Vrbatom. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.