20. GODINA VELIKE PROLJETNE UTRKE PUŽEVA U SISAČKOJ KNJIŽNICI

Ovaj zanimljivi događaj ima dugu povijest u Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, a korijen je ulovio 2005. godine otkad se utrke puževa redovito održavaju svake godine u proljeće. Prvo natjecanje održano je davne 1997. godine kada je u preuređenome prostoru Dječjeg odjela otvorena Igraonica za predškolce. Knjižničarke su s mnogo entuzijazma organizirale razne događaje za djecu među kojima je bila i utrka puževa. U to vrijeme nitko nije slutio da će jedna ideja, rođena u šali, osvojiti srca generacija djece i odraslih našega grada, ali i šire! Djeca koja su tada bili petogodišnjaci, a danas već odrasli ljudi sigurno se sjećaju uzbuđenja i radosti navijanja iz prve utrke. Utemeljena su pravila natjecanja koja se do danas nisu mnogo promijenila, a to su: staza sa startom i ciljem duga 100 cm, imenovanje natjecatelja, poticanje na brže puzanje salatom, glasno navijanje, pjevanje pjesmice „Puž, muž pusti roge van“ te obavezno vraćanje u prirodu nakon utrke.

Ove godine slavimo dvadeset godina ovoga veselog i neuobičajnoga događaja u Dječjem odjelu te ga planiramo obilježiti prigodnom izložbom plakata i tematskim pričaonicama, a samu utrku puževa održati 27. svibnja na sisačkoj pješačkoj zoni ispred Dječjeg odjela kako bi je što više djece i odraslih posjetilo i doživjelo radost igre!

Prijave natjecatelja za ovogodišnju utrku primamo u Dječjem odjelu, Kranjčevićeva 8. Ponesite svojega pužića-natjecatelja te nam se pridružite u subotu, 27. svibnja od 9:30 sati u Velikoj proljetnoj utrci puževa!