Izložba „Zelena arhitektura“

Autor izložbe: red. prof. art. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh., Arhitektonski Fakultet, Zagreb i suradnica Ana Rubić, predsjednica Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva (2018. – 2020.)

Niskoenergetski arhitektonski koncept uključuje maksimalnu uporabu Sunčeve energije što utječe na razmještaj prostora po zahtjevima njihove namjene. Primarni se stambeni prostori trebaju orijentirati na jug, odnosno na povoljnije osunčane strane ovisno o mogućnostima orijentacije građevine na parceli. Energetski zahtjevi niskoenergetske gradnje i pasivne kuće ne ostvaruju se samo u stambenoj već i u arhitekturi drugih namjena, primjerice zgrade za školstvo, poslovne i zgrade za industriju.

Niskoenergetska potrošnja energije može se postići i u obnovi starijih građevina, a ovisno o pojedinom slučaju moguća je i u povijesnim građevinama. Primjenom aktivnih sustava za uporabu sunčeve energije pretvornicima za zagrijavanje potrošne vode i proizvodnju električne struje postižemo dodatnu energetsku pokrivenost potrošnje koja može i premašiti zahtijevane potrebe. Na taj način arhitektura postaje energana. (prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh.)