8. DRŽAVNO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

– REZULTATI NATJECANJA I ZAHVALE –

U organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Siska, održano je 9. i 10. studenog 2023. godine u gradu Sisku osmo državno Natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovnih škola.

Djecu natjecatelje, njihove mentore i članove Prosudbene komisije organizatori su dočekali na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Potom su se organiziranim prijevozom zaputili u Sisak – grad domaćin Natjecanja gdje su svi smješteni u Hotel Panonija. Tamo ih je dočekao Organizacijski tim Natjecanja. Svim sudionicima uručeni su promotivni materijali, programske knjižice i pokloni dobrodošlice. U hotelu je za sve natjecatelje i mentore osigurano noćenje s punim pansionom.

Natjecanje je svečano otvoreno u Sportskoj dvorani Zeleni brijeg kratkom kazališnom točkom Dominika Karaule, Grgura Grgića i Eve Lole Perković kojom su glumci uveli djecu u svijet Petra Pana. Naime, ove je godine Natjecanje bilo posvećeno romanu J. M. Barrieja pa su cjelokupni program vodili likovi njegovog poznatog romana Pater Pan. Autori scenarija bili su spomenuti glumci, studenti Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku.

Ilustratorica plakata ovogodišnjeg državnog natjecanja je Ivana Guljašević.

Kroz dva dana natjecalo se čak 38 natjecatelja iz 19 županija Lijepe Naše, od Vukovarsko-srijemske preko Karlovačke sve do Dubrovačko-neretvanske. Učenici su to osnovnih škola od 3. do 8. razreda koji su svojim kreativnim nastupima i izražajnim čitanjem njima dragih naslova potaknuli vršnjake na čitanje. Dokaz da je natjecanje uspješno prošlo otkriva činjenica da su uspostavljena nova prijateljstva među djecom iz cijele Hrvatske koja dijele zajedničke interese – ljubav prema knjizi i čitanju!

Svi su natjecatelji došli u pratnji svojih mentora s ciljem osvojiti što bolje mjesto predstavljajući svoju omiljenu knjigu te čitajući ulomak iz nje. O samome su nastupu odlučivali članovi Prosudbene komisije: Tomislav Baran, fonetičar i spiker Hrvatskog radija, Daniel Berdais, dugogodišnji medijski djelatnik, radijski voditelj i novinar te Damir Ivanković, dugogodišnji djelatnik u kulturi u gradu Sisku.

Svi koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati Natjecanju u Sisku, dobili su mogućnost  pratiti online prijenos na stranicama društvenih mreža sisačke knjižnice. Publika u dvorani te svi koji su pratili online prijenos dobili su priliku glasati za svojeg favorita i odlučiti o četvrtoj nagradi – Nagradi publike.

Rad Prosudbenoj komisiji ove godine nije bio nimalo lak.  Natjecatelji  su se odlično pripremili za svoje nastupe – bili su zanimljivi, kreativni i naposljetku jedinstveni. Ipak, članovi Komisije odabrali su najbolje od najboljih pa su rezultati ovogodišnjega Natjecanja:

Mlađa kategorija

1. mjesto: Evelin Evaj (Bjelovarsko-bilogorska županija) / mentorica: Marija Vitez

2. mjesto: Nikol Šlingar (Dubrovačko-neretvanska županija) / mentorica: Marijana Pasqualicchio

3. mjesto: Duje Brajnović (Virovitičko-podravska županija) / mentorica: Nives Katalinić

Nagrada publike: Julija Klaužer (Krapinsko-zagorska županija) / mentorica: Melita Petriš Banovec

Starija kategorija

1. mjesto: Stipe Bartulović  (Splitsko-dalmatinska županija) / mentorica: Lucija Carev

2. mjesto: Marija Begović (Dubrovačko-neretvanska županija) / mentorica: Tanja Galjuf

3. mjesto: Marta Hižar (Zagrebačka županija) / mentorica: Davorka Facko-Vnučec

Nagrada publike: Nika Šćukanec (Krapinsko-zagorska županija) / mentorica: Ines Čeko

Prvi dan natjecanja završen je svečanom večerom za sve natjecatelje i mentore te predstavom iznenađenja „Šarenolisna šuma – slučaj 044“ nakon koje je uslijedilo opušteno druženje svih natjecatelja.

Po završetku drugoga dana natjecanja, svi sudionici su počašćeni ručkom. Uz velik popis knjiga koje žele nakon ovog natjecanja pročitati i sklopljena nova prijateljstva s djecom iz cijele Hrvatske, natjecatelji su se organiziranim prijevozom uputili svojim kućama.

Na samome se kraju zahvaljujemo partnerima (Športsko-rekreacijski centar Sisak, Hostel Zaostrog, Auto promet Sisak d. o. o. i OŠ Braća Ribar Sisak), sponzorima i donatorima koji su nam omogućili provedbu Natjecanja u čitanju naglas 2023. godine: Alfa d. d., Bjelčić Ratko, Globalna hrana d. o. o., Ibis grafika d. o. o., Katarina  Zrinski d. o. o., Knjižara Korzo j. d. o. o., McDonald’s Sisak, Mozaik knjiga d. o. o., Naklada Ljevak d. o. o., Petrine knjige d. o. o., Profil knjiga d. o. o., Sve dobro-veselo d. o. o., Šareni dućan izdavaštvo i trgovina, V.B.Z.  d. o. o. i Znanje d. o. o.

Zahvaljujemo se svim natjecateljima i mentorima na uloženome trudu i ljubavi prema čitanju koje su pokazali svojim nastupima.

Više fotografija bit će dostupno na web stranici https://www.nkc-sisak.hr/natjecanje-u-citanju-naglas/ i Facebook stranici https://www.facebook.com/natjecanje.u.citanju

Organizacijski tim 8. državnog Natjecanja u čitanju naglas